Motor jogosítvány árak – ennyibe kerül a motoros jogsid:

Motor jogosítvány árak – ennyibe kerül a motoros jogsid:

Mennyibe kerül egy motoros jogosítvány megszerzése a jelentkezéstől kezdve a tanfolyamon át egészen a vizsgákig?

Hogy segítsek Neked erre válaszolni, átnéztem több motoros iskola árait, de őszinte leszek: még ez alapján is nehéz volt megállapítani, hogy milyenek az átlagos költségek.

Motoros iskolája válogatja, hogy mennyi pénzért kínálja a tanfolyamait, miért ad kedvezményt, és hogy mennyit.

A következőkben elmondom Neked, hogy nagyságrendileg milyen számokra kell számítanod, ha felmész egy motoros iskola weboldalára.

Ezt a 3 dolgot vedd figyelembe olvasás közben:

 1. Minden motoros iskola másképp áll hozzá az árazáshoz: itt most a legalacsonyabb és a legmagasabb összegeket fogod megismerni, amik előfordulhatnak.
 2. Nincs olyan, hogy egy motoros iskola olcsó, vagy drága: előfordul, hogy egy motoros iskola az A kategóriájú jogosítványt olcsóbban adja a konkurenciánál, míg az A1-et meglepően drágábban.
 3. Ár alapján nem vonhatsz le messzemenő következtetéseket egy iskoláról: a drága nem feltétlenül prémium minőség, és az olcsó húsnak sem mindig híg a leve. Vannak más tényezők egy motoros iskola kapcsán, amik alapján biztosabban tudod megítélni, milyen minőséget tudnak nyújtani Neked.

Amik mindenhol egyformák: a vizsgadíjak

Amik mindenhol egyformák: a vizsgadíjak

A tanfolyamok ára nincs törvényileg szabályozva, a vizsgadíjak azonban igen, a következők szerint:

 • KRESZ vizsga: 4.600 Ft
 • Rutinvizsga: 4.700 Ft
 • Forgalmi vizsga: 11.000 Ft

Ezekkel külön nem lehet játszadozni, úgyhogy ezt minden esetben bele kell kalkulálnod a végleges költségeidbe.

Ha megnézed az árak aloldalt egy motoros iskola honlapján, akkor figyelj arra, hogy bele van-e számolva a végösszegbe ez a három vizsgadíj: 20.300 Ft nem nagy összeg, de döntő szempont lehet a végleges döntéskor.

Az általam összegyűjtött számokban ezek a díjak is benne vannak, így Neked most nem kell erre külön figyelned.

Mennyibe kerül egy A kategóriájú motoros jogosítvány?

Ez a legnagyobb motoros kategória, és bár sok megkötés (például életkori) tartozik hozzá, mégis egyértelműen ez a legnépszerűbb mind közül.

A teljes tanfolyam díja a vizsgákkal együtt valahol 120-130 ezerről szokott indulni, de eljuthatunk 150 ezerig, és a fölé is.

Természetesen vannak kedvezmények a kategóriaváltóknak: A1-es jogosítvánnyal akár már 50.000 és 80.000 között is leteheted a korlátlant, A2-essel pedig 50.000 és 70.000 forint között.

Az, hogy az előző jogosítványt 2 éven belül, vagy 2 éven túl szerezted meg, általában csak néhány ezres különbséget jelent – érdekes módon épp az előbbi a drágább, mert bár ilyenkor az elméleti tanfolyamot és vizsgát át lehet ugrani, több gyakorlati óra vár rád a legtöbb a helyen, ami több pénzbe is kerül.

A2 kategória árak nagy vonalakban

A2 kategória árak nagy vonalakban

A második legnépszerűbb kategória a maximum 48 lóerős motorokra szóló A2 jogosítvány, amiből csak 2018-ban 1705-darabot állítottak ki (ez 100-zal több, mint az azt megelőző évben).

Na de mennyit kellett fizetni értük?

A legtöbb esetben ez is 120-140 ezer körül jön ki, de találhatsz olyan ajánlatot 90.000 forintért is, ahol a minőségre egyébként nem lehet panasz.

A1 kategóriájú jogosítvány mellett 50-től 70 ezerig szoktak menni az árak, szintén csak néhány ezres különbségekkel a 2 éven belül és a 2 éven túl megszerzett jogsik esetében.

125 köbcentis motor jogosítvány árak

Az A1 kategóriára szóló tanfolyamok 80.000 forinttól szoktak kezdődni 120.000-ig mennek el általában.

Itt az eggyel kisebb, AM kategória megléte nem jelent kedvezményt, viszont a B kategóriájú jogosítvány annál inkább: ezzel akár 30-50.000 forintra is levihető a tanfolyam és a vizsgák összesített ára.

A rövidített tanfolyam és a nagyobb kedvezmény sok autóst csábíthat arra, hogy motorra is megszerezze a jogosítványt, de arra mindenképp figyelni kell, hogy ha korábban nem ültél még motoron, akkor szánj rengeteg időt a gyakorlásra!

A legszerencsésebb, ha jelentkezel vezetéstechnikai tréningre is, ami ugyan plusz költséget jelent, de egyben nagyobb biztonságot is.

És végül: az AM kategória

És végül: az AM kategória

A robogókra vonatkozó kategória mindennel együtt 80.000 forintba, vagy annál kevesebbe kerül.

Érthető is, hogy ez a legolcsóbb kategória, hiszen ezzel vezetheted a legkisebb járműveket (max. 50 köbcentis motorokat), viszont ezt lehet a legkönnyebben is letenni: min. 14 évesnek kell lenned, és se orvosi alkalmassági igazolásra, se alapfokú iskolai végzettségre nincs szükség.

Egyéb díjak, amikkel érdemes számolni

Ha nincsen még semmilyen egyéb jogosítványod, akkor mindenképp meg kell csinálnod egy elsősegély tanfolyamot is.

Ez átlagosan 10.000 forintba szokott kerülni (van ahol sokkal többe, van ahol kevesebbe), a végén lévő vizsga pedig még 7-8000 Ft-ba.

Ebből szoktak még egyes iskolák kedvezményt adni azoknak, akik ezt a képzést is náluk végzik el.

Emellé jön még az orvosi alkalmassági vizsgálat, ami még kb. 7200 forintot jelent (kortól függően változhat).

És amiről a legtöbben elfeledkeznek: a ruházat

És amiről a legtöbben elfeledkeznek: a ruházat

Átbeszéltük a tanfolyamokkal, a vizsgákkal, és az egyéb jogosítványszerzéssel kapcsolatos díjakat: de mi van még?

Nagyon sokan elfelejtik, hogy a motorozáshoz nem csak motor, de felszerelés is kell: a motoros iskolák elvárják, hogy rendelkezz a megfelelő ruházattal, pontosabban:

 • bukósisakkal,
 • térdvédővel (vagy megfelelő protektorokkal ellátott motoros nadrággal),
 • motoros kabáttal, dzsekivel,
 • motoros kesztyűvel,
 • és zárt, magas szárú cipővel.

Persze, sok helyen ezt a tanulómotor mellett biztosítják Neked, sokszor úgy, hogy a fentebb említett árakba ezt is beleszámítják, de nem javaslom, hogy más felszerelésével motorozz.

Nem tudod, ki hordta korábban, és főleg nem biztos, hogy Neked találták ki: ha kényelmesen, biztonságosan akarsz vezetni, akkor szerezz be saját felszerelést!

Tudom, hogy ez megint egy nagyobb kiadásnak tűnik, de ebben tudok Neked segíteni!

Ha most jelentkezel motoros tanfolyamra, vagy 1 évnél nem régebben szerezted meg a jogosítványod, akkor itt a lehetőség, hogy olcsóbban szerezz motoros felszerelést a SHOX Motoros Áruházból.

Töltsd le erről az oldalról kuponodat, és használd fel minél előbb!

Spórolj hírlevélre feliratkozással most akár 201.200 forintot a motoros felszereléseden! Töltsd le a kuponokat!
eDM!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.