1800 kilométeres motoros túra Montenegróba (csak haladóknak)

1800 kilométeres motoros túra Montenegróba (csak haladóknak)

Forrás: Google Maps

Igen, jól látod a képen: egy több mint 1800 km-es balkáni motoros túrára akarlak rávenni téged.

Mondjak egy okot, hogy miért nem szavad ezt kihagyni?

Mondok inkább egyből 6-ot:

  1. Csak egy személyigazolvány kell ahhoz, hogy átengedjenek a határon.
  2. Folyamatosan fejlesztik és javítják az utakat, így könnyen bejárhatók.
  3. A táj gyönyörű szép (lentebb a képek magukért beszélnek).
  4. Az emberek kedvesek, szeretik a turistákat (és a motorosokat).
  5. Nagyon-nagyon jókat lehet enni.
  6. Az árak pedig kellőképpen alacsonyan vannak.

Eddig tetszik?

Akkor mutatom kicsit részletesebben is, mikkel fogsz találkozni az út során.

Szarajevó, óváros

Szarajevó, óváros

Ha szereted a gyönyörű óvárosok hangulatát, a köves utcákat és hangulatos sikátorokat, akkor Baščaršija, vagyis Bosznia-Hercegovina fővárosának óvárosa tárt karokkal vár Téged.

De ha nem is hatnának meg elsőre a gyönyörű látnivalók és a nagy forgatag, ha másért nem, az ételek miatt mindenképp érdemes itt megállnod: olyan bureket, mint itt, kevés helyen ehetsz máshol a világon, de ezen kívül is annyi mindent találhatsz a helyi éttermekben, hogy vétek lenne kihagyni.

Különben is, mire idáig elérsz, már jó néhány kilométer lesz a hátad mögött, és ha nem vagy még túl tapasztalt motoros, akkor nem árt, ha az eddigieknél egy picivel hosszabb pihenőt tartasz itt – hidd el, unatkozni azt nem fogsz.

Itt nézhetsz majd, amíg a szemed ellát

Itt nézhetsz majd, amíg a szemed ellát

Ha valamiért érdemes a Balkánra menni, akkor az a táj: a hegyek tetejéről olyan kilátás tárul eléd, amit ha egyszer látsz, soha nem fogsz elfelejteni

A természet elég rendesen kitett magáért: még motoron ülni is teljesen más élmény ilyen környezetben, de találsz majd néhány olyan csodát is, ami miatt muszáj lesz megállnod.

A Durmitor Nemzeti Parkon megy keresztül az út, amit összeállítottam Neked, és hidd el, ott mindent meg is fogsz találni, amit az imént leírtam Neked, sőt, többet is!

Montenegróba északról a gyönyörű Piva kanyonon keresztül érkezel meg.

Ezután a Durmitor Nemzeti Parkon keresztül motorozol – ott aztán mindent meg is fogsz találni, amit az imént leírtam Neked, sőt, többet is!

A Durmitort elhagyva a Tara kanyon felé vezet az utad – ez utóbbi egyébként 1300 méteres mélységével a világ második legmélyebbje (előtte már csak a Grand kanyon van).

És hogy miért motorral kell idejönni?

És hogy miért motorral kell idejönni?

A hegyek között vezető út a legjobb válasz erre.

Rengeteg kanyar, festői panoráma – már ha csak térképen végignézel az úton, akkor is érezned kell magadban, hogy ezen Te is végig akarsz motorozni.

Ahogy haladsz lefelé a Durmitortól a Lovcen Nemzeti Park felé, mindenképp állj meg Ostrognál: elég, ha annyit mondok róla, hogy egy olyan hegybe vájt kolostort fogsz itt találni, amilyet csak a filmekben láthatsz.

A Lovcen-hegy csúcsáig pedig nem csak a Njegos mauzóleum miatt érdemes felmenni, hanem mert tiszta időben az 1600-1700 méteres magasságból fél Montenegrót láthatod majd.

Ezután már csak néhány kilométer a tekergős szerpentinen a Kotori-öböl, onnan pedig el is indul az út vissza észak felé.

Szarajevó előtt még mindenképp álljatok meg Mostar városában is, és nézzétek meg, mi a különbség a folyó által kettészelt város muzulmán bosnyákok, és katolikus horvátok által lakott oldalai között.

Itt mindenki segítőkész, de azért készülj fel rendesen az útra

Itt mindenki segítőkész, de azért készülj fel rendesen az útra

Montenegróra alapvetően jellemző, hogy az emberek nagyon kedvesek, és szeretik a motorosokat: nem egyszer láttam azt, hogy a lámpánál a teherautósofőr direkt azért áll meg egy kicsit hátrébb, hogy a motorosok elé tudjanak menni.

Ha lerobbansz valahol, számíthatsz rá, hogy valaki jönni fog, és megpróbál segíteni – de azért ne bízd a véletlenre a dolgot.

Alapszabály, hogy ilyen hosszú túrára csak kifogástalan állapotú motorral lehet elindulni – ha kopott a gumi, vagy akár a fék, akkor azonnal cseréltesd, mert nem akarsz egy hegy tetején, a semmi közepén ácsorogni emiatt.

Tudnod kell, hogy nincs túl sok szerviz az országban: ez nem olyan, mint Ausztria, vagy Olaszország, ahol minden városban találsz márkaszervizt.

Ezeket vidd mindenképp magaddal:

Ilyen túrákra is csapatosan a legjobb menni, így pedig a megfelelő szerszámkészletet el tudjátok osztani egymás között.

Legyen nálatok a defektjavító készlettől kezdve a bowden javítón át a kiskompresszorig minden a biztonság kedvéért.

Ami pedig még fontos, az a megfelelő öltözet: és itt most elsősorban az esőruhára gondolok, mert ahogy mentek majd hegyre fel és hegyről le, számíthatsz rá, hogy néha ragyogó napsütéssel, máskor meg szakadó esővel, vagy akár hóval fogtok találkozni.

Készülj biztosítással is

A balesetbiztosítás legyen alap, mert ha út közben véletlenül bezuhansz valahova, és helikopterrel kell kiszabadítani onnan, azt nem biztos, hogy utólag saját zsebből szeretnéd majd kifizetni.

Ezen felül még érdemes assistance szolgáltatást is igénybe venni – ennek többek között az a nagy előnye, hogy ha lerobbansz az út szélén, akkor a biztosító intézi a motorod szervizbe szállítását és javíttatását.

Ha pedig nem javítható a helyszínen, akkor a hazaszállítás miatt sem a Te fejednek kell fájnia.

Fontos: legyél felkészült egy ilyen túra előtt

Fontos: legyél felkészült egy ilyen túra előtt

Nem tűnik rövidnek az út első látásra se, de még ennél is hosszabb lesz, amikor végighaladtok rajta – ha ez az első utad, hamar meg fogod tapasztalni, hogy átlagosan maximum 40-50 kilométert tudtok megtenni egy óra alatt.

Mindig lesznek kisebb nagyobb megállók, néha tankolni kell, máskor enni egy jót… itt egy több napos túráról beszélünk, és naponta akár 8 órát is a motorodon fogsz majd tölteni.

Ha még új neked egy ilyen léptékű utazás, akkor ne csak a motorodat, de magadat is készítsd fel az útra: egyrészt szerezz minél több tapasztalatot itthon, másrészt állítsd össze az útvonalad úgy, hogy az számodra is kényelmes legyen (ne próbálj meg mindenhova eljutni, és tervezz bele néhány pihenőnapot is).

Spórolj hírlevélre feliratkozással most akár 201.200 forintot a motoros felszereléseden! Töltsd le a kuponokat!
eDM!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.