Erről mindenképp tudnod kell a bukósisak vásárlás előtt

Erről mindenképp tudnod kell a bukósisak vásárlás előtt

Bukósisakot hordanod kell, ha motorra ülsz: egyrészt azért, mert kötelező, másrészt azért, mert nem akarsz meghalni.

Lehetne ezt még ragozni, de igazából nincs értelme, mert ilyen érvekkel nem nagyon lehet vitatkozni – beszéljünk inkább arról, hogy mikor kell cserélned a már meglévő bukósisakodat.

Akármilyen jól is néz ki, bármennyire is illik hozzád és imádod ezért, a bukósisakra ne ruhadarabként gondolj: ez a védőfelszerelés része, ami szigorúan egyszer, azaz 1-szer használatos!

Ha egyszer már buktál benne, akkor a sisakod helyett újat kell venned – de nézzük meg, hogy pontosan miért is!

Hogyan véd meg Téged a sisakod?

A sisaknak két fontos része van:

  • a külső héj, ami azért felel, hogy a becsapódás energiáját elvezesse az adott pontról,
  • és a belső (általában polisztirol hab) részből, aminek a feladata, hogy elnyelje az ütés erejét.

A munka, tehát a Te életed megvédésének oroszlánrésze a belső részre hárul: magyarul nem az a lényeg, hogy kemény legyen a külső héj, hanem hogy ne a koponyád, illetve az agyad szenvedje el a sokkot, ami a balesetnél érné.

A héjnak törnie kell, a habnak pedig deformálódnia – ez a rendeltetésük, máskülönben ugyanez a Te fejeddel történne meg.

Kétszer ugyanaz a sisak már nem fog megvédeni

Kétszer ugyanaz a sisak már nem fog megvédeni

Az a polisztirol hab, ami egyszer már megmentett téged, többé nem tud hova deformálódni, tehát több ütést már nem tud elnyelni.

Pontosan ezért, ha egyszer már estél úgy, hogy a sisakodnak is elég komoly része volt benne, akkor az a bukó többet már nem használható.

Ne kötődj hozzá érzelmileg, köszönd meg neki a szolgálatait, és vegyél egy másikat, hogy a következő esésed után is ugyanúgy fel tudj állni.

És zárójelben megjegyezve: olyan nincs, hogy valaki nem bukik motorral – csak olyan van legfeljebb, aki MÉG nem bukott vele.

Alapszabály: használt sisakra rá se nézz!

Persze, biztos rengeteget lehet megspórolni azzal, hogy új helyett egy használt sisakot veszel, és nyilván tökéletesen meg is bízol abban, aki adja neked – de neked akkor sem szabad belemenned ebbe a kompromisszumba.

3 oka van ennek:

  • nem tudod, más hogyan használta előtted az adott sisakot – a boltokban kaphatók kapcsán viszont semmilyen kétségeid nem lehetnek;
  • az a sisak nem a Te fejformádra van kialakítva – lehet, hogy egy pontosan ugyanolyat vennél a boltból is, viszont sisak bélése az évek során a viselője fejéhez, arcához idomul: számodra tehát nem lesz kényelmes;
  • nem is higiénikus – ezt talán nem kell sokáig magyaráznom, miért probléma.

Az olcsó sisaknak is ugyanúgy meg kell védenie, mint a drágának

Az olcsó sisaknak is ugyanúgy meg kell védenie, mint a drágának

Ha már a vásárlásnál tartunk: mennyivel jelent nagyobb biztonságot a drágább sisak, mint az olcsó?

Ez most lehet, hogy meg fog lepni Téged: szinte semennyivel.

Hivatalosan minden forgalomba kerülő bukósisaknak meg kell felelnie az ECE 22.05 szabványnak, tehát biztonság terén nem lehetnek nagy különbségek: persze, létezhetnek nagyon silány kínai utánzatok, de amin látod a megfelelő tanúsítványt, abban biztos lehetsz, hogy meg fog védeni.

Ami az árbeli különbség oka lehet, az inkább a kényelem: a jobb szellőzés, az erősebb zajvédelem, a plexi páramentessége, stb.

Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy minél kényelmesebben tudsz motorozni, tehát minél kevesebb zavaró tényező szól közbe, annál jobban tudsz Te is koncentrálni magára a vezetésre – ebből a szempontból nézve a kényelem is végső soron a biztonságodról szól.

Nem csak a védelem a sisak feladata

Nézzük pusztán a gyakorlatot: miért jobb sisakban motorozni, ha magát a védelmet most egy kicsit félretesszük?

Ami elsőként eszedbe juthat: védi a szemed és az arcod a széltől, esőtől és rovaroktól, amikből bőven kaphatsz rövid és hosszabb túrák során egyaránt.

Ezen kívül még nagy előnye, hogy kiszűri a külső zajokat, ami szintén nem utolsó szempont.

Értelemszerűen, amikor olcsóbb sisakot veszel, akkor az esetek nagy többségében ezen tulajdonságok tekintetében adsz le a minőségből.

Egy drágább darab csendesebb, áramvonalasabb, kényelmesebb, és a plexi párásodását is megelőzi a páramentesítő betéttel.

Persze motorja, motorosa és terepe válogatja, milyen sisakra lehet szükség – a döntést ezek fényében kell meghozni.

A sisakod is megöregszik egyszer

A sisakod is megöregszik egyszer

Jó lenne azt mondani, hogy a sisak addig jó, amíg nem kell ténylegesen „használnod” – de valójában 3-5 év balesetmentes használat után is eljön a csere ideje.

Van a sisaknak egy bizonyos élettartama, ami függhet különböző tulajdonságoktól (például attól, hogy műanyag, vagy karbon héjjal rendelkezik-e), de legkésőbb 5 év aktív használat után mindenképp újat kell nézni helyette.

Ennek fő oka, hogy az UV-sugárzás kikezdi a külső héjat, és nem képes már úgy ellátni a feladatát, mint korábban – de ezen túl az egyéb ragasztók, gyanták és hasonló anyagok is veszítenek hatékonyságukból az évek során.

Bukósisakot venni tehát nem csak egyszer fogsz, ha komolyan veszed a motorozást, és még ennek ellenére sem próbálhatod meg olcsón megúszni a dolgot.

Viszont: csak tévhit, hogy egyből újat kell venned, ha leejted a betonra

Ha kutakodsz még tovább a neten annak kapcsán, hogy mikor kell kidobnod a régi sisakodat, találhatsz néhány olyan írást, vagy akár videót, ami arról szól, hogy akár egy egyszerű leejtés után is újat kell venned.

Megnyugtatlak: ennyire azért nem rossz a helyzet.

Attól, hogy leparkolod a motorodat, a sisakodat egy pillanatra az ülésre teszed, majd fordulsz egyet, és véletlenül levered, még nem kell egyből a legközelebbi motoros boltba indulnod.

Egy ekkora esést még bőven ki kell bírnia egy sisaknak, ha nincs benne a fejed, a polisztirol hab ennyitől még nem fog eldeformálódni – persze számít az, hogy milyen magasról zuhan, és hogy mennyit gurul utána (szóval, ha már vannak kétségeid, akkor inkább vizsgáltasd be egy erre szakosodott helyen).

Bizonyos szempontból viszont ez a tévhit is hasznos, mert felhívja a figyelmet arra, hogy a héjon látható sérülés hiánya még nem feltétlenül jelenti, hogy belül minden rendben van – a külső horzsolás alatt lehet, hogy már egy teljesen használhatatlan ütéselnyelő rész van.

Ideje megvenned az új bukósisakodat!

Ideje megvenned az új bukósisakodat!

A motoros védőfelszerelésre általánosan igaz, hogy Te jársz rosszul, ha spórolni próbálsz rajta.

Mások által használt bukósisakban nem vagy akkora biztonságban, mint elsőre gondolnád, és a saját felszerelésedet is cserélned kell, ha már nem tudja azt a hatékonyságot hozni, mint korábban.

Ha épp most szerzed meg, vagy nemrég vetted át a motoros jogosítványodat, akkor a felszerelésed árából azért egy kicsit segítünk lefaragni.

A letölthető kuponjaink között több más mellett a bukósisakokra is megtalálod a Neked szóló kedvezményeket, így akár márkásabb darabokhoz is sokkal olcsóbban juthatsz hozzá.

Csak egyvalamit kérünk cserébe: ezután is figyelj oda a felszerelésed minőségére, és ha eljön az ideje, habozás nélkül cseréld a bukósisakodat – a saját biztonságod érdekében.

Spórolj hírlevélre feliratkozással most akár 201.200 forintot a motoros felszereléseden! Töltsd le a kuponokat!
eDM!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.