Így motorozz koromsötétben

Így motorozz koromsötétben

Az éjszakai motorozás nem éppen cél a legtöbb motoros számára, hanem inkább egy kialakult helyzet, amihez alkalmazkodni kell.

Főleg az őszi óraátállítások után kell azzal szembesülnünk, hogy már nem tudunk olyan sok időt a motorunkon tölteni napsütésben, mint szeretnénk: a Nap elég hamar elkezd lebukni a horizont alá, nekünk pedig ekkor már jobb, ha úton vagyunk haza, vagy legalább a szállásunk felé.

Persze van olyan, aki látja az esti motorozás szépségét, akit vonz a sötétség, és a forgalom hiánya, de azért a legtöbben egyetértünk abban, hogy a szükséges óvatoskodások miatt pont a lényegét veszíti el ilyenkor a vezetés.

Mert nézzük csak meg, mikre kell ilyenkor figyelni:

Láss, amennyire csak lehet!

Hatalmas megfejtés: a sötétben motorozás legnagyobb hátránya, hogy sötétben történik – tehát alig látunk közben.

Ha közvilágítás nélküli utakon jársz, a helyzet sokkal rosszabb, hiszen csak a saját fényszóróidra hagyatkozhatsz: ezek kapcsán pedig nem árt egy-két dolgot tudnod.

Amikor lassítasz, fékezel vagy kanyarodsz, a fényszóró sokkal rövidebb útszakaszt világít meg előtted, mint normál esetben, úgyhogy számíts arra, hogy ilyenkor messze kevesebbet fogsz látni.

Emellett pedig akármennyire is macerás, mindig takarítsd le indulás előtt a lámpákat, nehogy a kosz, sár miatt romoljanak a látási viszonyaid.

A sisakodnál figyelj ne csak a plexi tisztaságára, de a karcmentességére is, mert a karcokon táncoló fények eléggé tudnak zavarni a látásban.

Szúrd ki előre a veszélyeket!

Szúrd ki előre a veszélyeket!

A motorozás alapból igényli, hogy kialakuljon benned egy hatodik érzék, és ez még fontosabbá válik éjszakai környezetben.

Az, hogy lassabban haladsz a megszokottnál, már több lehetőséget ad Neked arra, hogy reagálni tudj a veszélyhelyzetekre, de ezen túl is neked kell előre kiszúrnod minden kockázati tényezőt az úton és az út mellett.

Úthibák bőven vannak az utakon, viszont sötétben nagyon könnyű őket összekeverni az árnyékokkal – jobban jársz, ha inkább mindent kátyúnak vélsz, és kikerülöd az úton.

Állatokkal vigyázni!

Külön figyelned kell a vadállatokra is, mert ha elütsz egyet, az esetek nagy százalékában a Te nyakadba fogják varrni a dolgot, és nem csak a saját károdat kell magadnak megfizetned, de még a vadásztársaság is tartani fogja a markát.

Erről bővebben olvashatsz a vadveszélyről szóló cikkünkben, de azért röviden összefoglalom: ha kint van a vadveszélyt jelző tábla, akkor szinte minden esetben a Te hibád, hogy nem hajtottál olyan lassan, hogy el tudd kerülni a balesetet.

Akár Te ütöd el az állatot, akár ő téged, a felelősség a tiéd, úgyhogy jobban jársz, ha nagyon vigyázol az út során.

És ha már állatok: számíts a naplementénél támadó rovarinvázióra is, ami miatt valószínűleg meg kell majd párszor állnod letakarítani a sisakodat és a lámpáidat.

Legyél jól látható Te is!

Legyél jól látható Te is!

A legtöbb motoros dzseki, nadrág, csizma, stb. alapból rendelkezik fényvisszaverőkkel, úgyhogy nem mondhatod, hogy nem találsz menő darabokat, amik egyben a sötétben is jól látszanak.

De ha ezek nem tetszenek, és tetőtől talpig feketében akarsz lenni, akkor válaszd a kevésbé esztétikus, de legalább életben tartó megoldást, és húzz láthatósági mellényt a kabátod fölé abban a pillanatban, ahogy besötétedik.

És ha már ruháknál tartunk: azt se felejtsd el, hogy a Nap távoztával nem csak a fény, de a meleg is jelentősen lecsökken, magyarul nem árt, ha néhány vastagabb darabot tartasz ilyenkor magadnál.

Fázva vezetni nem a legbiztonságosabb, és akkor a betegségekről még nem is beszéltünk!

Ha olyan túrára készülsz tehát, ami nagy valószínűséggel az éjszakába nyúlik majd, akkor gondolj a ruháid kiválasztásánál a fényvisszaverésre és a melegre!

Menj nagyon-nagyon lassan!

Senki sem azért akar motorozni, hogy nagyon visszafogja magát az úton – ezért nem is érdemes éjszaka motorozni.

Ilyenkor ugyanis bizony óvatosabbnak kell lenned: lassabban vedd be a kanyarokat, mint szoktad, hagyj elegendő követési távolságot, mert a rossz látási viszonyok miatt a reakcióidőd sem lesz annyi, mint normál esetben.

Arról, hogy mi az ideális sebesség, Te döntesz, de az biztos, hogy nem lesz annyi, mint amit alapból szeretnél.

Ne hagyd, hogy elvakítsanak!

Ne hagyd, hogy elvakítsanak!

Autóban ülve is veszélyes, amikor egy szembe jövő autó reflektorai teljesen elvakítanak, motoron meg aztán pláne.

Az a pár másodperc, amit ilyenkor szinte teljesen vakon töltesz, óriási kockázatot jelent, azt viszont nem lehet elvárni, hogy minden ilyen esetben félrehúzódj, és kivárd, amíg "tiszta lesz a terep".

Valószínűleg messziről fogod látni, ha valaki reflektorral közeledik feléd: ilyenkor annyi a dolgod, hogy lelassítasz (igen, még jobban), és kicsit jobbra nézel, hogy ne közvetlenül kelljen a fénybe bámulnod.

És ami még fontosabb, hogy ne állj bosszút emiatt másokon: ha látod, hogy jön valaki, kapcsold le a reflektort, hogy őt se vakítsd el, és örülj annak, ha a másik fél is hasonló mentalitással áll hozzá a dologhoz.

Nem életveszély a sötétben motorozás, ha tudod, mit kell csinálni

Nem életveszély a sötétben motorozás, ha tudod, mit kell csinálni

Közvilágítás nélkül, vaksötétben, kanyargós úton motorozni nem egy életbiztosítás, de kellő tapasztalattal és felkészüléssel nem is olyan nagy probléma.

Az egyetlen baj vele csak az, hogy az óvatosság miatt mindaz, ami miatt motorozni szeretünk, háttérbe szorul: éppen ezért, ha túrát tervezel, úgy számolj, hogy az éjszakai órákra már inkább csak a pihenés maradjon.

A csillagos égbolt és a kihalt utak romantikájából messze kevesebbet fogsz érzékelni, mint elsőre gondolnád, mivel minden pillanatban az utat kell majd figyelned.

Ha viszont a fenti a tippeket megfogadod, akkor biztonságos utad lesz majd a sötétben is – és ez a legfontosabb.

Amit már most meg tudsz tenni ennek érdekében, hogy beszerzed azokat a motoros felszereléseket, amik nem csak nappal néznek ki jól, de éjszaka is láthatóvá tesznek.

Töltsd le a kuponjaidat, és váltsd be őket, hogy olcsóbban juss hozzá motoros ruházatodhoz!

Spórolj hírlevélre feliratkozással most akár 201.200 forintot a motoros felszereléseden! Töltsd le a kuponokat!
eDM!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.