Itt a tökéletes útvonal az első motoros túrádhoz!

Itt a tökéletes útvonal az első motoros túrádhoz!

Tudom, hogy nem azért akartál megtanulni motorozni, hogy eljuss A-ból B-be – arra lenne 1000 más mód is.

A Te célod az volt, hogy motorozhass – nem az érdekel elsősorban, hogy hova mész, hanem hogy milyen úton, és főleg, hogy milyen motoron.

Ha még csak most kezded a motorozást, akkor még nem javaslok Neked egyből egy több 1000 kilométeres túrát, viszont tudok Neked mutatni egy olyan útvonalat, ami alig néhány óra alatt megtehető, és egészen biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog.

Nem kell hozzá ráadásul túl messzire se menni – legalábbis az országhatárt nem kell átlépni hozzá.

Az Üvegtigristől a Bokodi-hűtőtóig

Az Üvegtigristől a Bokodi-hűtőtóig

Forrás: google.hu

Láthatod, nem hazudtam: egy egészen rövid motoros utat dobtam össze Neked: ennek köszönhetően nagy felkészülésre nem is lesz szükséged, viszont elég izgalmas ahhoz, hogy kis rutint tudj szerezni a kanyargósabb utakon.

Az egész alig több 77 kilométernél, és nagyjából másfél óra alatt meg is lehetne tenni – ha nem iktatnánk közbe megállókat, ami azért a motoros túrák fontos része (persze tedd ehhez hozzá azt az utat is, amíg kiérsz idáig otthonról, majd a végén hazamész – így már nem is olyan biztos, hogy annyira rövid lesz ez a túra).

Nem tervezek most Neked listába szedni minden látnivalót: út közben el tudod majd dönteni, hogy mi érdekel és mi nem, és a látnivalók egyébként is egyénfüggők – nem mindenki iktatna be egy megállót ugyanazért a látványosságért.

Most inkább foglalkozzunk magával az úttal!

De hogy ne legyen cél nélküli az egész: legyen a kiindulópont és a végcél azért valami olyan, ami miatt amúgy is érdemes lenne egy hétvégén felkelni, és nekivágni az útnak.

Indulás: Üvegtigris büfé

Indulás: Üvegtigris büfé

Forrás: budapestkornyeke.hu

Kezdjük az utat egy hellyel, amit gondolom, nem kell bemutatni – maximum azon lepődhetsz meg, hogy tényleg létezik.

Tinnye határában a mai napig működik a filmből legendássá vált Üvegtigris büfé, és ugyan nem Lali áll most a lakókocsiban, és kicsit karbantartásra is szorul, a hely hangulata mégis még mindig a régi.

És mindezek mellett, ami miatt Neked még fontos ellátogatnod ide: évek óta elég népszerű motoros találkahelyként működik.

Sok túra indul, vagy ér véget itt, főleg azok, amik Pilis hegyvidékét fedezik föl, én viszont innen a Vértes felé küldenélek Téged – mutatom is, hogy miért!

Bajna - Héreg szerpentin – amiért igazából jöttél

Ha végigjárod az utat, belebotlasz majd épp elég látványosságba, és el tudod dönteni, mi érdekel annyira, hogy megállj miatta: a tatai vár megér egy rövidebb pihenőt, de a tinnyei homokszobrokról is érdemes lőni néhány fotót azoknak, akik erre járnak.

Azért nem tartok most nagyobb turisztikai beszámolót a környékről, mert olyat olvashatsz máshoz is: inkább beszélek az útról, ami miatt Neked, mint motorosnak érdemes eljönnöd ide.

Illetve, nem is kell sokat mondanom: Baja és Héreg között futó szerpentinre elég, ha csak térképen ránézel, és máris látod, miért olyan népszerű a belföldi túrázók körében: ezeket a kanyarokat mindenki élvezi.

Azért csak óvatosan!

Azért csak óvatosan!

Nem véletlenül látod majd a „Veszélyes útkanyarulat” táblákat az út szélén, rajta a motorjáról lerepülő motoros ábrájával.

Rengeteg baleset történik itt, főleg az út felújítása óta, és még tapasztalt motorosoktól is lehet hallani, hogy nem tudják mindig „normálisan” bevenni a kanyarokat.

Csak 2017-ben 37 balesethez hívták ki a rendőröket, de voltak itt ahhoz hasonló szépségek is, mint mikor egy kombájn karambolozott autóval.

Magyarán szólva vigyázz, amikor errefelé vezetsz, ne itt próbáld feszegetni a határaidat: inkább csak élvezd a fákkal szegélyezett út hangulatát, és figyelj az előtted tekergő útra.

Végállomás: a Bokodi-tó és a lebegő falu

Az út vége egy igazi kis rejtett csodavilág, amiről talán már hallottál, de azon se lepődnék meg, ha most találkoznál vele először.

Tipikusan egy olyan látványosságról beszélünk, amiről a fél világon beszéltek már, de épp azok nem tudnak róla, akik csak kilométerekre élnek tőle.

Nem könnyű ide eljutni, már csak azért sem, mert nemhogy táblák nem segítenek útba igazodni, de még maguk a helyiek sem akarják feltétlenül, hogy megtaláld őket.

De minden igyekezetük ellenére rendszeresen jönnek már ide egész buszos kirándulások, esküvői fotósok és forgatócsoportok is, hogy pózolhassanak a kis magyar halászfalu előtt.

Mindegy, hogy úszó falunak, lebegő falunak, a magyar Bora Borának vagy bármi másnak nevezed, a lényeg, hogy tökéletes záró helyszíne egy rövid motoros túrának a cölöpökre épített kis halászfalu Oroszlány mellett.

Hogy kerül ez ide?

Hogy kerül ez ide?

Forrás: szallas.hu

A sztori a ’60-as években kezdődött, amikor a helyi hőerőműnek akartak itt létrehozni egy hűtőtavat: a beruházás sikerült, viszont arra nem is számítottak annak idején, hogy ezzel egy egész horgászparadicsomot is teremtenek egyúttal.

A víz átlagosnál melegebb hőmérséklete jót tett a helyi élővilágnak, és úgy elszaporodtak itt a halak, hogy a helyi pecások szépen lassan ideszoktak.

Ami érdekessé teszi a tavat, hogy itt nem csak stégek, de egész kis halászkunyhók épültek a cölöpökre, aminek köszönhetően pedig nem akármilyen látványt nyújt ma a Bokodi-tó partja.

Persze a jó horgász mindent akar, csak azt nem, hogy turistacsalogatóvá váljon az ő kis halásztava, de nem lehet mit tenni: ezt a helyet mindenkinek látnia kell.

Hol kezdődik egy motoros túra?

Nincs egyetemes szabály arra, hogy egy motoros túra hány kilométernél kezdődik: az viszont biztos, hogy itt is vannak fokozatok.

Ahogy az első motornál, úgy az első motoros túránál sem érdemes egyből a legerősebbet választani: ne egy több 1000 kilométeres világjárással indíts, ha még a tizedét sem tetted meg egyhuzamban motoron.

A Tinnye-Oroszlány táv nem tekinthető hosszúnak, de kezdésnek mindenképp jó, és elég lehetőséget rejt magában ahhoz, hogy akár többször is végigjárd.

De azt se felejtsd el, hogy valahogy el is kell jutni majd a kiindulóponthoz: ha ezt a távot is hozzáteszed a túrádhoz, akkor máris nem lesz olyan rövid az utad!

Spórolj hírlevélre feliratkozással most akár 201.200 forintot a motoros felszereléseden! Töltsd le a kuponokat!
eDM!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.