Mire figyelj, ha esőben motorozol?

Mire figyelj, ha esőben motorozol?

Az esős témák mindig valahogy ősszel kerülnek elő, pedig az év bármelyik napján megvan az esélye, hogy egy elég nagy zuhéba kerülj út közben.

Van, aki azt mondja, hogy esőben nem ül motorra – de mi lesz a helyzet akkor, ha az eső motoron ülve talál rád?

Aki hosszabb túrákat tervez, annak számolnia kell azzal, hogy a verőfényes napsütés bármikor átcsaphat délutáni záporba.

Abban bízni, hogy ki tudod játszani az időjárást, nem érdemes: messze jobban jársz, ha inkább felkészülsz a legrosszabbra, és megtanulod, hogyan kell esőben motorozni.

Mutatok néhány tippet!

Indulás előtt: mit vegyél fel?

Nem kell minden alkalommal esőruhában motorra ülni, hiszen ez nem éppen a legkényelmesebb viselet (mindjárt kitérünk arra, hogy miért), de ettől függetlenül minden motorosnál kell, hogy legyen egy ilyen.

A bőrkabátoknak, nadrágoknak van egy olyan rossz tulajdonságuk, hogy csak akkor állják a vizet, ha rendszeresen ápolod és impregnálod őket: egyébként megkeményednek, sokszor eléggé be is büdösödnek, ráadásul nem is valószínű, hogy lesz elég időd kivárni egy túra során, hogy megszáradjanak.

Vizes ruhában pedig hidd el, nem akarsz motorozni – aki már egyszer próbálta, az tudja, hogy miről beszélek, és megtanulta, hogy inkább egy rendes esőruhára érdemes bízni ilyenkor magunkat.

A lényeg, hogy egy csepp víz se tudjon beszökni

A lényeg, hogy egy csepp víz se tudjon beszökni

Nem csak esőruháról, esőoverálról van itt szó, mert ezek sem érnek semmit esőcsizma és esőkesztyű nélkül.

Az esővíznek szokása megtalálni a legkisebb rést is, ahol beszökhet a ruhánk alá, ezért különösen kell figyelni arra, hogy minden cipzár, minden kis tépőzár alaposan legyen lezárva.

De azt ne gondold, hogy meg tudod előzni a bajt, ha mindig, télen-nyáron esőruhában jársz!

Ezek olyan anyagból készülnek, amik nemhogy a vizet, de a levegőt sem eresztik át, magyarul semmi szellőzésük nincs, amit azért a nyári melegben nem igazán tudsz majd értékelni.

Használd akkor, amikor igazán kell, ennyi a lényeg!

Az esőruházat egy kiegészítő, ami minden motorosnak kell, és nem érdemes spórolnod rajta.

Kivéve persze úgy, ha kuponokkal teszed!

Ha nemrég szerezted meg a motoros jogsit, esetleg még a tanfolyamra jársz, akkor itt a lehetőség, hogy kedvezményes áron juss sok más motoros felszerelés mellett esőruhához is, ha letöltöd és beváltod kuponjainkat!

A sisakodra is figyelj!

Attól ugyan nem kell félni, hogy a sisakod beázik, viszont van egy másik veszedelmes ellenség, ami esős időben csap majd le rád: a pára.

A hőmérséklet különbég hatására pára csapódik ki a sisakod plexijére, ami a látásban fog elég rendesen akadályozni.

Megoldás?

Az egyik lehetőség, hogy felhajtod a plexit, ezzel pedig minden előnyét elveszíted: hideg szél fog az arcodba vágni, aminek köszönhetően a túrád után valószínűleg ágynak is fogsz esni.

Van, aki csak résnyire nyitja fel: ez kicsivel jobb helyzet, viszont még mindig nem a legkényelmesebb megoldás.

A legjobb, ha itt is előre gondolkozol, és valamilyen páramentesítővel, vagy Pinlock betéttel teszel a sisak párásodása ellen.

Vigyázz, mert minden csúszik!

Vigyázz, mert minden csúszik!

Térjünk rá akkor végre a vezetésre!

Ami az esőben motorozás kapcsán a legfontosabb, hogy minden sokkal csúszósabb, mint azt megszokhattad: a csatornafedelek, a felfestések, a sínek, a falevelek, sőt, maga az aszfalt is.

Különösen akkor kezdj el nagyon vigyázni, amikor kezdődik a zápor, mert az első vízcseppek még nem mossák le az útra ragadt port, hanem csak egy nyálkás réteget képeznek belőle, amin nagyon könnyű megcsúszni.

És hogyan lehet ez ellen védekezni?

Figyelj arra, hogyan bánsz a fékkel; a gyorsításokkal is csak óvatosan, és főleg csak az egyenes szakaszokon; a kanyarokban pedig minél kevésbé döntsd be a motort – egyszóval legyél sokkal óvatosabb, mint egyébként szoktál.

Ne bízz abban, amit nem látsz

Pocsolyának tűnik?

Simán lehet, hogy egy nagyon mély kátyú, amit már színültig töltött az eső, úgyhogy jobb, ha elkerülöd.

A másik alattomos ellenfél ilyenkor a vízátfolyás: ennél is igyekezz azon a részen áthaladni, ami valószínűleg a legmagasabban van, és kerüld a gyorsítást, lassítást, amint belemész.

A követési távolságot is bátran megnövelheted ekkor, mert a rossz látási viszonyok miatt nem biztos, hogy időben tudsz reagálni a veszélyes helyzetekre, ráadásul a gumik sem tapadnak úgy, mint száraz időben.

És mindeközben ne felejtsd el, hogy ne csak láss, de látszódj is: a legtöbb esőruhán alapból vannak fényvisszaverő részek, de azért külön gondoskodj arról, hogy mindenképp észrevegyenek az autósok akár egy éjszakai záporban is.

Kell félni az aquaplaningtől?

Kell félni az aquaplaningtől?

Az autósok figyelmét szokták felhívni ilyenkor a vízen felúszás veszélyeire leginkább.

Ez az a jelenség, amikor a nagy sebességgel haladó autó kerekei nem tudják kisodorni maguk elől az útból a vizet, hanem gyakorlatilag maguk előtt „tolják” azt.

A víz gyűlik és gyűlik, egészen addig, míg a nyomása meghaladja az abroncsban lévőét – és ebben a pillanatban beúszik alá, gyakorlatilag felemelve a kereket.

A kapcsolat megszűnik az abroncs és az aszfalt között, és egyszerűen irányíthatatlanná válik az autó.

Motorral is lehet ettől félni?

A keskenyebb kerekek alapvetően nem tolják, hanem hasítják a vizet, ettől függetlenül viszont nem árt óvatosnak lenni: van az a sebesség és vízmennyiség, ami már itt is komoly problémákat jelent.

Védd meg a motorodat is!

Menet közben ugyan esőkabátot nem tudsz húzni a motorodra, de ez nem is probléma – az erős menetszél, meg a motorból áradó hő jól szárít majd.

Ha viszont nem jól záródó dobozok vannak a motorodon, hanem szimpla táskák, akkor azokra esővédő zsákot kell húzni, ha nem akarod, hogy minden elázzon, ami benne van.

Ugyanígy, amikor a motor áll, fedett helyre tedd, vagy takard be ponyvával, mert ekkor viszont már okozhat meghibásodást, ha túl sok víz éri a fontosabb alkatrészeket.

Az odafigyelés mellett az eső sem állhat a motorozás útjába

Az odafigyelés mellett az eső sem állhat a motorozás útjába

Nem kell, hogy egy zápor miatt mondj le, vagy szakíts félbe egy régóta várt motorozást.

Az eső az utazáshoz tartozik, és messze nem olyan veszélyes, vagy kényelmetlen, ha tudod, hogyan kell kezelni.

Szerezd be előre a megfelelő kellékeket, tanuld meg, hogyan tudsz ura maradni a motorodnak a szélsőséges helyzetekben is, és nem lesz semmi gond.

És nem utolsó sorban, ne felejtsd el letölteni a Neked járó kuponokat sem, hogy a motoros felszerelésedet kedvező áron tudd megvenni!

Spórolj hírlevélre feliratkozással most akár 201.200 forintot a motoros felszereléseden! Töltsd le a kuponokat!
eDM!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.