Motor jogosítvány KRESZ teszt – minden, amit tudnod kell róla:

Motor jogosítvány KRESZ teszt – minden, amit tudnod kell róla:

A KRESZ vizsgán át kell menned, ha motoros jogosítványt akarsz magadnak – ez eddig teljesen tiszta, ebben nincs is vita.

Azt viszont Te sem gondold, hogy ha 55 kérdésnél ki tudod választani 3 lehetőségből a helyes választ, az tökéletesen felkészít a forgalomban történő közlekedésre?

És ami még fontosabb: ne feltételezd, hogy mindenki ugyanolyan jól ismeri a KRESZ-t, mint Te!

De beszéljünk akkor most egy kicsit bővebben erről az egész vizsgáról, és mindenről, amit tudnod kell róla, ha biztonságosan akarsz motorozni az utakon.

Mikor nem kell letenned a KRESZ-vizsgát?

Mikor nem kell letenned a KRESZ-vizsgát?

Kezdjük máris azzal a kérdéssel, amire a legtöbben kíváncsiak: mikor lehet ezt a vizsgát megúszni?

Remélem egyáltalán nem meglepő tény az, hogy legalább egyszer mindenképp sikeresen le kell tenned a KRESZ-t, ha motorra (vagy autóba) akarsz ülni.

A kérdés inkább az szokott lenni, hogy kategóriaváltásnál mi a helyzet?

A válasz: a 2 éves határidőket kell figyelembe venni, tehát ha két évnél nem régebben szerezted meg az A1 kategóriájú jogsidat, akkor KRESZ-vizsga nélkül indulhatsz az A2-ért és az A korlátlanért (és ugyanígy nem kell vizsga akkor sem, ha A2-d van, és A-ra mész).

Viszont figyelembe kell venni ilyenkor a korhatárokat is: tehát az A2-höz legalább 18, az A-hoz pedig 24 évesnek kell lenned.

Ez alól kivétel, ha legalább 2 éve van A2 kategóriájú jogsid, hiszen így akár 20 évesen is leteheted a korlátlant – de ekkor újra el kell menned a KRESZ vizsgára is.

Fontos: a B-s jogsi nem jelent felmentést

A1 jogosítványt könnyebben lehet szerezni akkor, ha már rendelkezel a B kategóriával – de ez nem terjed ki a KRESZ-vizsgára.

A B125 esetében az elméleti és gyakorlati órák száma lesz kevesebb, illetve a rutinvizsgát lehet átugrani, viszont a KRESZ-t még ugyanúgy le kell tenned, mintha soha nem vezettél volna korábban.

És gondolom az is feltűnt már, hogy az AM kategóriájú jogsi egyáltalán nem jelent semmiféle felmentést, még akkor sem, ha csak A1-re szeretnél váltani.

Ha viszont nem tervezel kategóriát váltani, akkor vígan élhetsz a meglévő jogsiddal, és nem kell többé vizsgáznod a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozásának ismeretéből.

Miből áll a KRESZ vizsga?

Miből áll a KRESZ vizsga?

A tanfolyam megkezdését követő 9 hónapon belül el kell menned vizsgázni, és legkésőbb 12 hónapon beül sikeresen le is kell tenned – magyarul van időd, de azért nem érdemes halogatni.

A vizsgadíj egységesen 4.600 Ft az egész országban, ebben sehol nincs különbség, ahogy abban sem, hogy most már mindenhol modern eszközökkel kell végezni a vizsgáztatást.

Nincs többé toll és papír, a kérdések monitoron jelennek meg előtted, neked pedig érintőképernyő segítségével kell válaszolnod rájuk, és az eredményeket ott helyben meg is kapod majd.

55 kérdésre kell válaszolnod, mindegyikre összesen 1 perc áll a rendelkezésedre – ha valamelyikre éppen nem tudod a helyes megfejtést, ugord át, és a végén újra megkapod (persze annyi időd lesz válaszolni rá, amennyit hagytál magadnak).

Az 55 feladat összesen 75 pontot ér, ebből Te maximum 10-et veszíthetsz.

45 db 1 pontos, és 10 db 3 pontos van, szóval elég csak 4-et elrontani a nehezebbek közül ahhoz, hogy elbukd a vizsgádat.

Ez is csak olyan, mint minden más teszt

Több válaszlehetőséged is lesz, de minden esetben csak 1 helyes válasz létezik – efelől ne legyenek kétségeid.

Ha valamire nem válaszolsz, az hibapontnak számít, úgyhogy még akkor is több esélyed van a sikerre, ha valamit betippelsz, mintha csak szimplán kihagyod.

Miután befejezted a vizsgát, a rendszer egyből ki is értékeli a válaszaidat: a zöld pipa és a piros X elég egyértelműen megmutatja, mi sikerült, és mi nem.

Azt ne feledd, hogy ha a vizsgád valamiért nem sikerülne, még akkor is ott a lehetőség előtted, hogy felkészülj a következőre: minden kérdésnél megkapod nem csak a helyes választ, de az indoklást is, így a hasonló kérdések már nem fognak gondot okozni legközelebb.

Megvan a KRESZ? Akkor már csak meg kell tanulnod TÉNYLEG biztonságosan közlekedni

Megvan a KRESZ? Akkor már csak meg kell tanulnod TÉNYLEG biztonságosan közlekedni

Félre ne érts, a KRESZ valóban kihozta a legtöbbet abból, amit egy ilyen vizsgából lehet, de ez még nem jelenti azt, hogy felkészített valódi, éles helyzetekre, amikkel az utakon találkozhatsz.

A való életben nem lesz 1 perced arra, hogy a válaszlehetőségek közül válogass: ösztönből kell cselekedned, ha el akarod kerülni a baleseteket, amiknek nagy része egyébként rád jelent komolyabb veszélyt.

Motorosként nem véd Téged semmi olyan szinten, mint egy autóst – persze, van védőfelszerelésed, de egy autóval való karambol esetén láthatod, melyikőtöket éri nagyobb sérülés.

Ne bízz senkiben!

Ne bízz senkiben!

Ez nem hangzik elsőre túlságosan pozitív hozzáállásnak, de szerintem érted, hogy értem.

Nem hagyatkozhatsz arra, hogy mások is ugyanúgy betartják a KRESZ-t, mint ahogy Te: figyelmetlenségből, vagy tudatlanságból, vagy akár szándékosan is megszeghetik a szabályokat, és ezzel veszélynek tehetnek ki Téged.

És hiába volt Neked igazad egy kereszteződésben, ha utána a mentőnek kell elszállítania onnan.

Motorosként nagyobb veszélynek vagy kitéve az úton, mint egy autós, úgyhogy nagyon résen kell lenned – itt gyakran maximum 1 másodperced van dönteni, és nincs hibázási lehetőséged!

Az, hogy a szabálykönyvet ismered, egy jó kezded: a következő lépés, hogy kellő rutint szerzel, hogy helyesen tudj reagálni a megfelelő szituációkra, és akkor tényleg biztonságosan tudsz majd közlekedni.

Spórolj hírlevélre feliratkozással most akár 201.200 forintot a motoros felszereléseden! Töltsd le a kuponokat!
eDM!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.