Motoros túra checklista – ezek legyenek nálad, mielőtt elindulsz

Motoros túra checklista – ezek legyenek nálad, mielőtt elindulsz

Mutattunk már Neked hosszabb és rövidebb útvonalat, amit bejárhatsz a motoroddal, és találhattál már cikkeinkben néhány tippet a felkészüléssel kapcsolatban is.

Most viszont foglalkozzunk kicsit részletesebben a témával: összeállítottam 3 listát arról, hogy mi az, amire a legtöbb motorosnak szüksége lehet egy ilyen út során.

Nyilván az út hossza és nehézsége határozza meg, mit kell elcsomagolni, és mit nem, de azok közül, amiket itt találsz, a legtöbb mindenképp jó, ha nálad van – a maradéknál pedig magától értetődik, hogy csak a hosszabb, világjáró túráknál válnak aktuálissá.

10 dolog, amire Neked van szükséged

10 dolog, amire Neked van szükséged

 1. Bukósisak: nem lehet kérdés, bárhová mész, mindenhol kötelező elem. Arra figyelj, hogy tiszta és sérülésmentes legyen, és készülj fel arra, hogy ha világjáró túrára indulsz, akkor lehet, hogy út közben cserélned kell.
 2. Motoros ruha: megfelelő protektorokkal ellátott kabát, nadrág, vagy egyrészes ruha. Hogy textil, vagy bőr, az már a Te döntésed.
 3. Motoros csizma: a túra mérete és jellege határozza meg, melyik a tökéletes számodra.
 4. Motoros kesztyű: több pár is, mint amennyire elsőre gondolnál. Ha például a hegyekbe mész, számíts rá, hogy akár a nyár közepén is találkozhatsz hóeséssel, úgyhogy melegebb és hidegebb időre is kell készülni – ez amúgy vonatkozik a ruházat minden más elemére is.
 5. Esőruha, vagy vízálló bélés: még rövidebb távoknál sem bízhatsz az időjárásban, vizes ruhában pedig nem csak kényelmetlen, de egészségtelen is motorozni.
 6. Láthatósági mellény: nem valószínű, hogy mindig kivilágított úton fogsz közlekedni.
 7. Utcai ruha: ha több napra, vagy akár hétre mész túrázni, akkor ne gondold, hogy az egészet átvészelheted a motoros felszerelésedben. Kell kényelmes cipő, nadrág, pulóver, póló, és persze alsónemű, zokni – hogy ezekből hány darab, azt pedig az határozza meg, hogy mennyi időre mész.
 8. Innivaló és valami ehető az útra: nincs mindenhol büfé, ahol megállhatnál, az éhség és a szomjúság viszont nem tesz jót a koncentrációnak, ami életveszélyt jelenthet motoron ülve.
 9. Pénz: amit lehet, azt fizess ki előre (pl. szállás) de mindig legyen nálad valamennyi készpénz is (bankkártya mellett) – óriási előnyt jelent majd az út során, és számtalan esetben könnyítheti meg az életedet.
 10. Egy telefonszám, amit bármikor felhívhatsz, ha baj van: és itt most nem csak a biztosítóra gondolok, hanem egy ismerősre, barátra, akire számíthatsz. Belföldön is hatalmas segítséget tud jelenteni, de ha a határon túl vagy, akkor még hálásabb tudsz lenni egy helyben lévő segítő kézért.

5 dolog, ami a motorodnak kell

5 dolog, ami a motorodnak kell

 1. Defektjavító készlet: ha eddig nem volt defekted, akkor majd lesz, és minél több kilométert mész, annál inkább közeledik ez a pillanat. Ha nem akarsz az út szélén állni egy ilyen „apróság” miatt, akkor legyen nálad minden, amivel magadnak is meg tudod oldani ezt a problémát.
 2. Bowdenjavító készlet: az elszakadt bowden elég kellemetlen pillanatokat okozhat, úgyhogy jobb, ha erre is felkészülsz.
 3. Motorolaj: ha a motorod csipegeti az olajat.Talán nem kell kifejteni, hogy miért lehet rá szükség.
 4. Gyorskötöző, WD-40 és társai: ami elromolhat, az el is romlik, úgyhogy az alap szerszámkészleted legyen nálad, amikkel akkor is meg tudsz oldani bármilyen problémát, ha a semmi közepén vagy, teljesen egyedül.
 5. Minden, ami szerinted elromolhat: Te ismered a legjobban a motorodat, Te tudod, hogy mi szokott tönkremenni benne, vagy mi az, ami kevésbé bírja a strapát – ha valamiből tartalék kell, azt vidd magaddal, vagy a szerszámot, ami a javításához kell.

Amit még indulás előtt intézz el

 1. Biztosítás: lehet, hogy van nálad pénz, de nem valószínű, hogy annyi, amennyiből egy kórházi számlát ki tudsz fizetni külföldön – inkább szánj pár ezer forintot egy biztosításra, és nyugodtabban tudsz majd motorozni.
 2. Assistance szolgáltatás: szintén külföldi útnál van rá nagy szükség, mert ha úgy robbansz le az út szélén, hogy nem lehet helyben megjavítani a motort, akkor jól jön, ha nem Neked kell fizetned a hazaszállíttatást.
 3. Vízumok és egyéb papírok: országa válogatja, hova elég a sima személyi igazolvány, hova az útlevél, és hol van vízumra, engedélyekre szükség – nem csak Neked, de akár a motorodnak is.
 4. Fizess előre: ha szállást foglalsz, akkor azt tedd előre, már persze akkor, ha lehetséges. Ha úgy tervezed, hogy improvizálni fogsz út közben, és ott alszol, ahol tudsz, annak is van egy varázsa, de akkor viseld a vele járó kényelmetlenségeket is.
 5. Gyógyszerek és oltások: ha nem akarsz néhány egzotikus betegséget (malária, tífusz) hazahozni a szuvenírek mellett, akkor már hónapokkal előre utána kell járnod, mik a legnagyobb veszélyforrások az adott országban, és időben megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Ha nem teszed, lehet, hogy a határon se engednek át.

Mibe fog ennyi minden elférni?

Mibe fog ennyi minden elférni?

Ahogy ezt a néhány listát végigböngészted, gondolom felmerült benned a kérdés, hogy ugyan hova fogsz tudni ennyi mindent elrakni?

És ez a lista még csak nem is teljes!

De ne aggódj, nem biztos, hogy mindent előre kell összeszedned: van egy olyan ősi bölcsesség is, hogy minél messzebbre mész, annál kevesebb cuccot viszel magaddal, hiszen így is úgy is meg kell majd állnod az út során egy-két dologért – akkor pedig összeszeded majd azt, ami még pluszba kell.

A tárolás viszont nem jelenthet problémát, ugyanis legfontosabbaknak el kell férniük a hagyományos motoros dobozokban és táskákban:

 • az oldaldobozok és a top case bőséges helyet adnak a motoros ruházatod egyes elemeinek, és a tartalék ruháidnak;
 • a tanktáska tökéletes hely a térképnek, telefonnak, iratoknak, magyarul mindennek, ami jó, ha a kezed ügyében van;
 • a nyeregtáskába szintén rengeteg minden fér, és még azok is fel tudják tenni a motorjukra, akiknek az oldaldoboz nem opció;
 • a hengertáska pedig a legjobb barátod lehet, mert mindent beletehetsz, amit meg akarsz óvni a víztől, ráadásul nagyon egyszerűen rögzíthető.

A tárolásból tehát nem lehet gond: bőven van miből válogatnod, ha megoldást keresel.

A fő tanulság: az alapján pakolj, hogy hova készülsz

A fő tanulság: az alapján pakolj, hogy hova készülsz

A motoros túrák (főleg a több naposak) legjobb része épp az, hogy elhagyod a komfortzónádat, és egy kis kalandban veszel részt – ezért nem éri meg több bőröndnyi holmit a motorodra pakolni.

Ha Magyarországon belül készülsz valahova, akkor nincs annyira nehéz dolgod, hiszen nem nagyon keveredhetsz olyan elhagyatott vidékre, ahol tényleg teljesen magadra lennél utalva – ha viszont már nagyobb túrára indulsz, akkor érdemes minél alaposabban felkészülni.

Sok buktató jöhet az úton, de pont attól lesz érdekes az egész, ahogy leküzdöd ezeket – ez pedig csak úgy sikerülhet, ha előre gondolkozol.

Nézz utána alaposan az útnak, amit végigjársz, keress beszámolókat, és tudj meg mindent arról, mire számíthatsz, hogy ne érjenek meglepetések.

Ha pedig felszerelésre van szükséged, akkor még most töltsd le a kuponodat, és használd fel a vásárlás során, hogy olcsóbban juss kiváló minőségű darabokhoz!

Spórolj hírlevélre feliratkozással most akár 201.200 forintot a motoros felszereléseden! Töltsd le a kuponokat!
eDM!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.