Vigyázz a vadállatokkal az úton!

Vigyázz a vadállatokkal az úton!

Vadállattal ütközni az úton autóban is életveszélyes lehet – hát még akkor, ha motoron ülsz, és nincs semmi a felszereléseden kívül, ami megvédhetne.

Minden évben rengeteg baleset történik az utakon állat és ember találkozásából, és a legrosszabb, hogy a legtöbb esetben szinte lehetetlen elkerülni ezeket.

Az állat hirtelen bukkan föl a semmiből, Neked pedig tizedmásodperced van reagálni, ami sokszor már túl kevés.

Ráadásul ebben az esetben csak Te figyelsz arra, hogy a balesetet elkerüld: a szarvast nem érdekli, hogy ő éppen pontosan minek az útját keresztezi, és azt sem tudja fejben kiszámolni, hogy Te vajon milyen sebességgel jössz, és mikor fogsz odaérni.

Az ő szempontjából nézve nem ő lép ki az útra, hanem az út megy keresztbe az ő területén, tehát eszébe sem jut, hogy vigyáznia kéne.

A balesetek lehetősége ebből adódóan mindig ott van a pakliban: nézzük meg, mit érdemes ezzel kapcsolatban tudnod!

Milyen állatokra számíthatsz az úton?

Milyen állatokra számíthatsz az úton?

Ha csak Magyarországot vesszük alapul, akkor ezektől a fajoktól kell a legjobban félnie egy motorosnak (és egyébként egy autósnak is):

  • Szarvas: egy hatalmas, akár 300 kilós, agancsokkal felfegyverkezett állatról beszélünk – motorosként nem kis veszélyt jelenthet az életünkre nézve. Mindemellett pedig azzal is számolhatsz, hogy ha Te rendben megúszod a balesetet, akkor is milliókat fizethetsz a vadásztársaságnak a megölt szarvasért. Főleg szeptember-október környékén aktívak, ekkor fokozottan vigyáznod kell.
  • Őz: szintén nagytestű állat, aminek másik jellemzője, hogy szinte soha nincs egyedül. Ha egy még rendben átszökdécsel előtted, attól még fékezz, mert valószínűleg jönnek még utána többen is. Július-augusztus között lehet rá számítani.
  • Vaddisznó: míg az őzzel valószínűleg csak naplementekor futsz össze, addig a vaddisznó elsétálhat előtted az úton az éjszaka közepén is. Ha motorral vagy, és megállni már nincs időd, a fara felől próbáld megkerülni, és akkor nem lesz gond.
  • Nyúl: ne a cuki törpenyuszira gondolj, hanem a 6 kilós mezei nyúlra, ami amellett, hogy gyors, még teljesen kiszámíthatatlan is. Ha nyúl van előtted az úton, akkor csak a fékezés lehet opció: soha nem tudhatod, hogy a tapsifüles merre fog fordulni a következő pillanatban, úgyhogy a kikerülés itt felejtős.
  • Fácán: elsőre nem tűnik nagyon veszélyesnek, de gondolj inkább úgy rá, mint egy 1,5 kilós, tollas golyóra, ami pontosan fejmagasságban száguld feléd – ilyen magasra tud ugyanis csak felrepülni hirtelen, amikor valami megzavarja, úgyhogy nagy esély van arra, hogy a testeddel fogod érezni a becsapódást, amikor nekimész.
  • Róka: szintén gyakori jelenség az utak mentén, de legalább annyi elmondható róla, hogy a világító szeme miatt messziről kiszúrható.

Lehetőség bőven van tehát a magyar utakon a balesetre, úgyhogy nagyon oda kell figyelni, főleg a naplemente közeledtével.

Mi történik, ha elütsz egy vadállatot?

Mi történik, ha elütsz egy vadállatot?

Tegyük fel, hogy nem sikerül elkerülni a balesetet, de szerencsére személyi sérülés sem történik, viszont az állat elpusztul: mi a teendő?

A szabályok szerint az első lépés, hogy értesíted a rendőrséget: ők fognak mindent dokumentálni, és értesíteni majd a vadásztársaságot is az esetről.

Ezután pedig jön majd a jogi huza-vona arról, hogy kinek a hibájából történt a baleset, és hogy ki fizet kinek.

  • Amennyiben kiderül, hogy nem vetted figyelembe a vadveszély jelző táblát, és túl nagy sebességgel, esetleg ittas állapotban vezettél, úgy Te vagy a felelős, és nem csak a saját károd, de az állat után járó kártérítés is a Te pénztárcádat terheli.
  • Ha az eset autópályán történt, akkor a közútkezelőnek kell fizetnie, mivel az ő felelőssége, hogy az állatok ilyen területre ne tudjanak bejutni, és akkor is ők állják a költségeket, ha az autóút mellett olyan sűrű és magas a növényzet, hogy esélyed sincs látni az onnan előszaladni készülő állatot.
  • Abban az esetben pedig, ha nem volt táblákkal jelezve a vadveszély, esetleg kiderül, hogy a vadvédelem hibáiból (rosszul végrehajtott vadhajtásokból, vagy az úthoz túl közel lévő etetők felállításából) kifolyólag történt a baleset, akkor a vadásztársaságnak kell kifizetnie a Te károdat is.

Legyünk kegyetlenül őszinték: nem valószínű, hogy bármi pénzt is fogsz látni

Legyünk kegyetlenül őszinték: nem valószínű, hogy bármi pénzt is fogsz látni

Önmagában a vadveszély jelző tábla kint léte még nem mentesíti a vadásztársaságot a felelősség alól – de a gyakorlat azért mást mutat.

A rendszerváltás előtt még kötelező volt a vadásztársaságoknak biztosítást kötni a vadkárra, ma viszont már ez nincs így – saját zsebből pedig nem szívesen fognak semmilyen kárt megtéríteni.

Ebből következően a társaságok a legtöbb esetben mossák majd kezeiket, hogy ők kitáblázták a vadveszélyt, tehát csakis a Te hibádból fordulhatott elő a baleset (még akkor is, amikor például nem Te ütöd el az állatot, hanem épp fordítva, ő rohan Neked).

Ahhoz tehát valami nagyon különleges esetnek kell lennie, hogy a vadásztársaságot kártérítésre kötelezhessék – persze ha arról van szó, akkor perelhetsz, hogy bebizonyítsd az igazad, de még így sem biztos, hogy sikert fogsz elérni.

Ráadásul azt se felejtsd el, hogy a szarvasra nem volt kgfb kötve, tehát a saját motorodban keletkezett kárt saját zsebből kell fizetned (kivéve persze, ha kötöttél külön kiegészítő biztosítást vadkárra).

Nincs trükk, amivel elkerülhetnéd a balesetet, csak az odafigyelés

Nincs trükk, amivel elkerülhetnéd a balesetet, csak az odafigyelés

Vadriasztó sípok papíron nagyon jól működnek, a probléma velük csak az, hogy hamarabb hallja meg a motor zúgását az állat, mint magát a sípot, a lámpával történő villogással meg csak annyit érsz el, hogy az eléd keveredett őz megáll és megmerevedik, ahelyett, hogy továbbmenne.

Sajnos nincsenek olyan praktikák, amikkel elkerülheted az állatokkal való balszerencsés találkozást: az egyetlen megoldás, ha résen vagy.

Ne feledd, hogy motoron ülve sokkal védtelenebb vagy egy szarvassal való ütközéskor, mintha egy autó volánja mögött lennél.

Lassíts le, ha erdős terület mellett visz az utad, és figyeld a mozgást a bokrok között, mert az életedet mentheti meg, ha még időben le tudsz fékezni.

Spórolj hírlevélre feliratkozással most akár 201.200 forintot a motoros felszereléseden! Töltsd le a kuponokat!
eDM!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.