Motor jogosítvány korhatárok – Megmutatom, hány éves kortól teheted le a motoros jogsidat

Motor jogosítvány korhatárok – Megmutatom, hány éves kortól teheted le a motoros jogsidat

Minden jármű vezetése felelősséggel jár, és pontosan ezért szigorú szabályozások vannak arra nézve, hogy a különböző kategóriájú jogosítványokat hány évesen lehet letenni.

A zavaró ebben csak az lehet, hogy az utóbbi években történtek változások több szempontból is a motoros jogosítványokat illetően, és az interneten nem mindenhol a legfrissebb információk érhetőek el ezzel kapcsolatban.

Ezen az oldalon naprakész adatokat kapsz arról, milyen korhatárok mellett lehet letenni a forgalmi vizsgát a különböző motoros kategóriákban, és hogy milyen egyéb időkorlátokra kell még figyelned a jogosítványszerzés közben.

AM kategória: motorjogosítvány már 14 éveseknek is

Az AM kategória hivatalosan maximum 50ccm hengerűrtartalmú segédmotoros kerékpárok használatára jogosít fel, és a vizsgázóval szemben támasztott egyetlen elvárás a betöltött 14. életév.

Ennek értelmében:

  • az elméleti tanfolyamot 13 és ½ évesen el lehet kezdeni,
  • a KRESZ vizsga 13 és ¾ évesen letehető,
  • és csak a forgalmi vizsgára kell a 14. születésnapig várni.

A1 kategória 125 köbcentis motorokra

A1 kategória 125 köbcentis motorokra

125cm3-es motor vezetéséhez alapvetően 16 évesnek kell lenni, tehát az előző kategóriához hasonlóan fél évvel korábban is el lehet kezdeni az elméleti képzést, és negyed évvel korábban letehető a KRESZ vizsga.

A1 jogosítványt azonban egyszerűbben és nem utolsó sorban olcsóbban is meg lehet szerezni, ha már rendelkezel B kategóriájú jogosítvánnyal: mivel ennek megszerzéséhez már eleve minimum 17 évesnek kellett lenned, ezért itt külön korhatári korlátozással fölösleges számolni.

A2 kategória – csak nagykorúaknak

A következő nagy motoros kategóriához 35kW-os (48 lóerő) teljesítmény korlátozás tartozik, és vezetéséhez pedig a 18. életév betöltése szükséges.

Az A kategóriával ellentétben (amiről hamarosan szintén beszélni fogunk) itt nem jelent előnyt az életkori megkötésekre nézve a már meglévő, eggyel kisebb jogosítvány megléte: bár 2 éven belül megszerzett A1 mellett az elméleti tanfolyamot és vizsgát el lehet kerülni, a 18 év alatt így sem lehet A2-őt szerezni.

Hány éves kortól szerezhetsz korlátlan motor jogosítványt?

Hány éves kortól szerezhetsz korlátlan motor jogosítványt?

A legnagyobb motoros kategóriához tartoznak a legmagasabb életkori feltételek is: 24 éves kor alatt A kategóriájú jogosítványt nem lehet letenni.

Természetesen a fél és negyed éves „engedmények” erre is vonatkoznak az elméleti tanfolyam elkezdése és a KRESZ vizsga kapcsán.

Ha már rendelkezel 2 évnél régebbi A2-es jogosítvánnyal, akkor a korhatár 20 évre ereszkedik vissza – bár a kategóriaváltáshoz ekkor ugyanúgy el kell végezned az elméleti tanfolyamot, mintha teljesen új jogosítványt tennél le, de legalább nem kell várni a 24. születésnapodig vele.

Tartsd be a határidőket a tanfolyam során!

Minden elvégzett tanfolyamodnak van egy bizonyos „szavatossági ideje” – ha tehát letettél egy vizsgát, akkor egy adott időn belül a jogosítványszerzés következő lépcsőfokát is meg kell lépned.

A beiratkozást követően 9 hónapon belül jelentkezned kell KRESZ vizsgára, és egy éven belül le is kell tenned, különben az elméleti oktatáson újra át kell esned.

Ezután a sikeres KRESZ vizsgád csak 2 évig érvényes, tehát ha megcsináltad, akkor ennyi időd van arra, hogy a forgalmit is letudd, különben a teljes tanfolyamot elölről kell kezdened.

Kezdő vezetői engedély és utasszállítás motorral

Kezdő vezetői engedély és utasszállítás motorral

Világszerte több országban létezik a kezdő vezetői engedély fogalma, aminek lényege, hogy különböző korlátozások vonatkoznak azokra, akik 2 évnél nem régebben szerezték meg az első jogosítványukat.

Magyarországon minden kategóriájú motoros jogosítvány ilyen kezdő vezetői engedélynek minősül (ha nem rendelkeztél előtte másik jogsival), és a legfontosabb szabály, amit ennek értelmében be kell tartanod, hogy 2 évig nem szállíthatsz utast a motorodon.

Fontos, hogy a kezdőket nagyobb szankciókkal is sújtják, ha ezeket a szabályokat megsértik, úgyhogy vedd komolyan ezt a korlátozást!

Minden motorhoz kell a megfelelő felszerelés

Ha most szerzed meg motoros jogosítványodat, akkor érdemes időben beszerezni a szükséges felszerelést is!

A forgalmi vizsgának nem csak a megfelelő életkor betöltése a feltétele, de a motoros ruházat megléte is!

Az erről az oldalról letöltött kuponnal és a megkezdett tanfolyamodat igazoló papíroddal, vagy az 1 évnél nem régebbi motoros jogosítványoddal a SHOX Motoros Áruházban különleges kedvezményeket kaphatsz – használd ki a lehetőséget!

Spórolj hírlevélre feliratkozással most akár 201.200 forintot a motoros felszereléseden! Töltsd le a kuponokat!
eDM!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.